SEBUAH CERITERA HATI

Hello There!

23 August, 2011

Biskut Oat Susu

23 August, 2011
Hye all. To those yang have my facebook surely tau I have one photo album named "My Little Cook Book". But I had never post it here. Sorry. Tapi hari ini I will post it since I try a new recipe given by other bloggers. Well, I love cooking and try new recipe. And malam semalam... I singgah at bakery supplier shop nearby my house (untuk kali yang entah ke berapa kali) and I bought few thing and would like to try a new recipe from Arianna. So here my experiment :

Btw, I adjust a bit from the original recipe on the amount since 1 tin ghee = 200g. Here it is,

Bahan - bahan :

230g Oats
230g Gula Caster
1 1/4 sudu Serbuk Koko
200g Ghee (Minyak Sapi)
120g Mentega
390g Tepung
Tepung Susu secukup rasa


Cara-cara :

1. Pukul mentega bersama gula sehingga gebu. Masukkan minyak Ghee dan pukul sehingga sebati.

2. Masukkan serbuk koko dan pukul sehingga adunan menjadi sebati.

3. Masukkan oat dan tepung secara berselang seli sehingga adunan menjadi doh.

4. Bulat-bulan kan dan bakar pada suhu 160C selama 20 - 25 minit.

5. Biarkan biskut sejuk seketika dan golekkan di dalam susu tepung.

6. Sedia untuk di makan.


Tadaaaa.....

xoxo,

2 comments:

Anonymous said...

saya suka cara awak berikan resepi. satu persatu cara ditulis. sgt jelas untuk difahami dan dibayangkan bg org yg baru2 nk belajar buat biskut raya mcm saya..tq so much!:)

Sha.Az said...

ur welcome dear... (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peeps here *wink

Sebuah Ceritera Hati © 2014