Since ada orang request, its my pleasure to share. Senang je buat chicken chop ni... Tapi yang paling utama kene debone chicken leg and tigh dulu... Please refer to the video below... saya nak ajar pun payah... so better tengok video ni... I used the same method...
Don't throw away the left over... tulang boleh buang tapi part yang ada isi tu boleh disimpan.. nanti boleh buat sup... buat nasi ayam ke... hehehe
Ok... the ingredients:
Chicken :
Tepung Gandum
1 biji Telur (dipukul)
Breadcrumbs
Minyak masak (untuk menggoreng)
Mushroom Sauce:
Mushroom Soup (cara shortcut)
Garlic (dicincang)
Kicap Pekat
Kicap Manis
Cendawan Butang (tin) - dihiris menjadi kepingan
Cara-cara (ayam):
1. Panaskan minyak.
2. Take the deboned chicken... golekkan pada tepung gandum.
3. Celupkan pula di dalam telur.
4. Golekkan pula pada breadcrumbs.
5. Goreng ayam di dalam minyak yang betul-betul panas. Balik-balikkan ayam tadi sehingga warna emas kekuningan.
6. Angkat dan letakkan di dalam serving plate.
Cara-cara (mushroom sauce):
1. Masukkan sedikit minyak.
2. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Jangan sampai hangus tau.
3. Masukkan 1 cawan air panas mendidih.
4. Masukkan mushroom soup dan gaul sebati. Biarkan mendidih.
5. Masukkan cendawan butang dan gaul sebati. Diikuti dengan kicap pekat dan kicap manis. Gaul lagi.
6. Sedia di hidang. Tuangkan ke atas ayam...
Tadaaaa... dah jadi dah chicken chop... Bolehlah dihidangkan bersama coleslaw, kentang goreng dan mashed potato... atau apa-apa je yang anda suka.
p/s: Maaf lah.. resepi ni tak ada bagi tau bape sudu secara detail... sebab saya masak main agak-agak jek. Hehehehe... Good Luck... Semoga berjaya...
XOXO,
No comments:
Post a Comment